Wist je dat het luisteren van muziek op één staat als het gaat om stressvermindering?

Muziek is een fantastisch middel om weer in balans te komen. Het schijnt zelfs dat zingen met je collega’s onder werktijd stress vermindert. Maar of je daar blij van wordt is een tweede…Een rondje wandelen met je lievelingsmuziek op daarentegen kan wonderen doen voor de rest van de dag. Muziek luisteren kan op verschillende manieren helpen om stress te verminderen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 Vermindering van cortisolniveaus:
Muziek kan de productie van cortisol, een stresshormoon, verminderen. Dit helpt je lichaam om sneller te ontspannen.

Verbeterde stemming:
Muziek kan de aanmaak van endorfines en dopamine stimuleren, chemische stoffen in de hersenen die een gevoel van geluk en welzijn bevorderen.

Ontspanning van lichaam en geest:
Langzame en rustgevende muziek, zoals klassieke muziek of natuurgeluiden, kan de hartslag en ademhaling vertragen, waardoor je je meer ontspannen voelt.

Verbeterde slaap:
Door ’s avonds ontspannende muziek te luisteren, kun je sneller in slaap vallen en de kwaliteit van je slaap verbeteren, wat op zijn beurt stress vermindert.

Aandacht afleiden:
Muziek kan dienen als een vorm van afleiding van zorgen en negatieve gedachten, waardoor je minder piekert en je stressniveau daalt.

Sociale verbondenheid:
Samen naar muziek luisteren of muziek delen met anderen kan gevoelens van verbondenheid en gemeenschap versterken, wat ook stress kan verminderen.

Verhoogde focus en productiviteit:
In bepaalde gevallen kan muziek de concentratie en productiviteit verbeteren, wat kan helpen om werk gerelateerde stress te verlagen.

Deze voordelen maken muziek tot een krachtig en toegankelijk hulpmiddel om stress te bestrijden in het dagelijks leven.

———————-

Anneloes van Vliet / september 2024