Leren omgaan met negatieve mensen

Ben je je dag net lekker gestart, zit die klagende collega weer tegenover je die jouw energie helemaal naar beneden haalt. Soms hebben mensen in je omgeving een negatieve impact op je zonder dat je het op dat moment doorhebt. Toch valt het je later op dat je minder energie hebt, zelf ook negatiever wordt en een minder fijn beeld over  jezelf en de wereld hebt als je met diegene geweest bent.

Jezelf op één zetten en afstand nemen van die persoon is dan de beste optie. Toch is dat niet altijd mogelijk. Met deze tips kan je op een positievere manier omgaan met negatievere mensen:

  • Doe het omgekeerde. Als iemand negatieve lichaamstaal laat zien of weer een oneindig lang ‘zeik’ monoloog houdt, doe dan het omgekeerde. Klinkt te makkelijk, maar het werkt!
  • Neem afstand. Je hebt helaas geen controle over hoe een ander denkt of handelt, maar je hebt wel controle over hoe je hierop reageert. Stel jezelf de volgende vragen: hoe reageer ik op deze situatie? Hoe kan ik mijn reactie zelf positiever maken? Door deze vragen te stellen leg je de focus op je eigen mogelijkheden. Hierdoor maak je het ook iets makkelijker om emotioneel afstand te nemen.
  • Trek het je niet aan: Negativiteit kan vaak helaas lang doorwerken. Onthoud dat iemands humeur niets met jou te maken heeft, probeer het dus minder op jezelf te betrekken. Iemand oordeel zegt meer over hem/haar dan over jou. Visualiseer een onzichtbaar pak waar negativiteit niet doorheen kan komen, zo hou je het buiten jezelf!
  • Hier en nu. Een wondermiddel voor meer positiviteit is leven in het hier en nu. Het nadeel van een negatieve opmerkingen is dan ze nog uren en soms dagen kunnen doorspoken in je hoofd. Als je de focus legt op wat er nu gebeurt, is het makkelijker om weer positief te worden.

Juni 2024 / Anneloes van Vliet