Lessen uit The Blue Zones: 13 manieren om stress tegen te gaan

 

Inmiddels weten we dat chronische stress ongezond is. Het is een grote veroorzaker van ontstekingen in het lichaam en er zijn directe links naar leeftijd gerelateerde gezondheidsproblemen zoals dementie en Alzheimer. Waar ze over het algemeen minder last van stress hebben is in The Blue Zones. The Blue Zones zijn vijf plekken op aarde (Sardinië, Ikaria, Okinawa, Loma Linda en Nicoya) waar mensen langer en gezonder leven dan op andere plekken. Mensen die hier wonen worden gemiddeld 90 jaar, in goede gezondheid, zonder medicatie en zonder (chronische) stress. Allemaal hebben ze de mooiste gewoontes om stress tegen te gaan.

 

Zonneschijn

In alle vijf Blue Zones schijnt vaak de zon, het hele jaar door. De mensen daar zijn dan ook veel en graag buiten. Door minstens 15 minuten buiten te zijn krijgen ze voldoende vitamine D binnen. Dit zorgt weer voor gezonde en sterke botten.

Samenzijn voor plezier en support

Mensen uit Okinawa zijn sociaal. Ze komen vaak samen in groepen om een community te creëren. Ze zien deze community als een veilige haven om ze door stressvolle situaties heen te helpen. Ook helpen ze elkaar hier waar nodig. Door anderen de helpen hebben ze een doel waardoor hun eigen stresslevel minder wordt.

Respect voor je voorouders

Voorouders worden met het hoogste respect behandeld. Alles wordt eraan gedaan om een hechte band te vormen en om iedere dag te laten ze zien hoe dierbaar hun voorouders zijn of waren.

De tuin in!

De inwoners van Okinawa zijn uitzonderlijke goede tuiniers. Bijna allemaal hebben ze hun eigen moestuin waar ze hun eigen groenten verbouwen. Een van de ochtendroutines is dan ook om te kijken hoe de moestuin ervoor staat, om aan het eind van de dag thuis te komen met verse groenten. Tuinieren vergt fysieke inspanning, en dus een hele fijne manier om stress tegen voorkomen.

Bidden of andere spirituele oefening

In Okinawa nemen de inwoners dagelijks minstens 10 minuten de tijd om te bidden, mediteren of te reflecteren. Bidden is hun grootse manier om stress tegen te gaan.

Gezonde voeding

Het dieet van mensen uit Ikaria (Griekenland) houdt ze fit, zowel fysiek als mentaal. Een vegetarisch dieet bestaande uit voornamelijk vers fruit en groenten, gecombineerd met veel wat drinken.

Take a nap

Een dutje overdag is voor mensen uit Ikaria niet alleen voor baby’s. Het hele dorp sluit de ogen in de middag voor een siesta. Uit onderzoek blijkt dat dit de kans op hartproblemen verlaagd en ook een goede invloed heeft op jouw stress hormonen.

Plan wekelijks een date in met een vriend of vriendin

In Ikaria hechten ze veel waarde aan sociale contacten. Ze brengen er dan ook veel tijd door met vrienden en familie. Uit 148 onafhankelijke studies wordt aangetoond dat mensen die geen hechte sociale contacten hebben, maar liefst 50% meer kans hebben om 7.5 jaar eerder te overlijden dan mensen die dat wel hebben.

Veel lachen en niet alles zo serieus nemen

In Sardinië hebben ze een goed gevoel voor humor. De inwoners vinden het heerlijk om veel grappen te maken met vrienden. Het leven niet te serieus nemen zorgt voor minder stress en vooral veel plezier. Uit onderzoek blijkt dat veel lachen ook veel gezondheidsvoordelen heeft voor het hart.

Happy hour!

De mensen in Sardinië genieten volop van het leven. Het is normaal dat ze aan het eind van de dag genieten van een glas wijn (of twee) met vrienden. Cannonau wijn is vaak favoriet. Deze wijn zorgt, indien met mate gedronken, voor een lager stresslevel in vergelijking met mensen in andere gebieden.

Bel je grootouders

In Sardinië hechten ze veel waarde aan familie. Mensen met een goede familie band gaan minder gestrest door het leven en hebben minder kans op een depressie. Grootouders zijn de lijm voor de familie, ze geven altijd hun support en wijsheid mee. Hun aanwezigheid resulteert vaak in langere en gezondere levens van hun kleinkinderen.

Vind ‘a reason to live’

In Nicoya hebben ze een plan de vida – een reason to live. De meeste succesvolle mensen hebben een sense of purpose, een doel. Ze vinden veel plezier in het bijdragen van een groter geheel en genieten van een rol waarin ze zich  nuttig voelen. Uit onderzoek blijkt dat doel gedreven individuen langer leven dan hun leefstijdsgenoten.

Word vrienden met iemand ouder of jonger dan jij bent

In Nicoya hebben ze grote sociale netwerken. Jong of oud, hier wordt geen onderscheid in gemaakt. Buren zijn altijd welkom en families leven vaak samen. Dit zorgt ervoor dat jong leert van oud en andersom.

 

____________

Artikel afkomstig van https://www.bluezones.com/2022/02/13-unusual-ways-to-shed-stress-lessons-from-the-worlds-blue-zones/?mc_cid=49a7f99adb&mc_eid=a2a8775b0f

Een link naar alle bovengenoemde onderzoeken vind je terug in dit artikel.