Hoe slaaptekort invloed heeft op jouw lichaam en geest

 

Vermoeid, we zijn het bijna allemaal. We vliegen van de ene naar de andere verplichting, leiden een hectisch en sociaal leven, en laten daarbij weinig ruimte voor rust. Slaapproblemen en slaapgebrek zijn alledaags geworden. Vermoeidheid heerst overal en het aantal burn-outs blijft stijgen, maar liefst 30% van de millennials ervaart overspanningsklachten. Voldoende slaap wordt onderschat en is heel belangrijk voor je gezondheid. Het speelt een essentiële rol in het versterken van je immuunsysteem, het helpt om weefsel te herstellen, is goed voor je geheugen en helpt je emoties beter te verwerken.

Wat zijn de symptomen van te weinig slaap?

 

Slaapgebrek beïnvloedt je dagelijks leven op allerlei manieren. Je hebt minder energie, voelt je moe en futloos. Vaak ben je prikkelbaar en kun je minder genieten van je dag. Je productiviteit, concentratie en creativiteit lijden eronder, waardoor het dagelijkse leven als een zware opgave kan voelen. Bovendien kan een slechte nachtrust je immuunsysteem verzwakken, waardoor je sneller ziek wordt.

Wat zijn de oorzaken van slapeloosheid?

 

Iedereen is anders en de oorzaken van slapeloosheid variëren dan ook. De meest voorkomende oorzaak is langdurige stress. Stress houdt je constant alert, spant je spieren aan en maakt het moeilijk om ’s nachts je gedachten tot rust te brengen, waardoor inslapen lastig wordt. Langdurige stress gerelateerde slaapproblemen kunnen leiden tot chronisch slaapgebrek.

Ook cafeïne is een andere boosdoener; veel koffie drinken of laat op de dag nog koffie drinken, kan je alert houden en inslapen bemoeilijken. Overmatig alcoholgebruik kan je slaap verstoren, omdat alcohol de kwaliteit van je slaap vermindert en je minder diep slaapt. Wanneer je ’s nachts werkt (of feest) en overdag slaapt, raakt je natuurlijke ritme verstoord, wat slapeloosheid kan veroorzaken. Je biologische klok raakt in de war waardoor je overdag slaperig wordt en ’s avonds actief. Ook  Externe factoren zoals omgevingsgeluid, een te warme kamer of onvoldoende verduistering kunnen je slaap ook verstoren en op de lange termijn tot slapeloosheid leiden.

Wat kan je doen om beter te slapen?

1. Creëer een slaaproutine

Een vaste routine helpt je beter slapen. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Na verloop van tijd zul je merken dat je beter slaapt en zonder wekker wakker wordt.

2. Ontspan voordat je naar bed gaat

Het is belangrijk om ’s avonds de tijd te nemen om te ontspannen. Probeer meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Als dat niets voor jou is, lees dan een boek, doe iets creatiefs of schrijf je gedachten op. Een avondwandeling kan ook helpen. Vermijd intensief sporten of langdurig telefoongebruik vlak voor het slapen gaan, want dat kan je slaap verstoren.

3. Zorg voor voldoende daglicht en beperk schermgebruik in de avond

Voldoende daglicht helpt je slaapritme te reguleren. Maak overdag een wandeling voor frisse lucht. In de winter kun je een lichttherapielamp gebruiken. Beperk ’s avonds het gebruik van schermen, omdat het licht van apparaten je slaaphormoon melatonine kan verstoren. Dim de lichten, steek kaarsen aan en lees een boek om je lichaam het signaal te geven dat het tijd is om te gaan slapen.